събота, 24 декември 2011 г.

съни, момичето което танцува с огън



Image
Тя е висока и слабичка. Никога няма да й дадеш 29 години. Още по-малко пък ще си представиш, че си играе с огън, и то в буквалния смисъл. Казва се Станимира Радева, но всички я знаят като Съни. Завършила е живопис във Велико Търново, работила е като аниматор, а също и като сервитьорка, барманка, детегледачка, декоратор на торти и какво ли още не. Последната й страст са рисунките върху текстил. Тя украсява дизайнерските дрехи на Божидара Бакалова с японски знаци, тибетски мантри и надписи на санскрит.

Съни е и един от хилядите фенове на електронната музика у нас. Преди четири години й хрумва, че освен видеостените на техно партита може да се правят и други декори. Първият й проект е украсата на столичния клуб "Гейзер" с хартия, найлони и флуорисцентни лампи. След това заедно със своя приятелка започва да декорира редовно електронни партита. Двете рисуват върху платната с флуорисцентни бои, употребяват и най-различни други материали.

Когато партито е open-air (на открито), правят т.нар. еко украса. Тя е от камъни, дървета, клони, листа и всичко, каквото може да се намери наоколо. Именно на тези партита, които продължават по 6-8 часа, на Съни й хрумва, че трябва да прави движения с нещо в ръцете си. Първоначално връзва на 60-сантиметрово въженце гайка и панделка, дълга един метър. Започва да върти въженцето, описвайки с панделката фигури като при лентите в художествената гимнастика. Тренира движенията цяла зима и си сглобява нов уред.

Image
На края на синджир намотава вместо фитил хавлиено парче плат, което пристяга с реотанче. В другия край монтира две дръжчици от кожа за пръстите си. Потапя фитила в бензин или газ и го запалва. Така започва играта на Съни с огъня. В началото тя върти приспособленията си за собствено удоволствие. Обикновено го прави в Борисовата градина след 24 часа. Естествено става обект на преследване от страна на полицаите.

"Когато завъртя веригите, се получава огнена сфера и се изолирам от целия свят. Нищо не мисля, радвам се на спокойствието и имам чувството, че летя", обяснява усещанията си дипломираната художничка. Тя започва да демонстрира огнената си страст и по електронните партита.

Миналата година върти огън на прословутото "Samsara party" на Слънчев бряг, на 5-дневния транс фестивал "Expo" край язовир "Пчелина", на електронно парти пред Народния театър, както и на ред други купони. Така Съни се сдобива с многобройни фенове и те започват да я наемат за шоу на частни партита. Например тя прави огненото си представление за Галя от "Каризма" пред Народния театър, когато певицата празнува рождения си ден в клуб "НО".

Съни разработва и други уреди за въртене. Прави си стик, който се пали в двата края, ветрила от тел, бухалки и тренировъчни вериги. Последните са с панделки, които светят на флуорисцентно осветление. С тях тренира за разтоварване почти всяка вечер в парка.

Обикновено веднъж месечно художничката участва в електронни партита, които прави сама със свои приятели. Купоните не са с комерсиална цел. "Трябваха ни три години, за да се научим как да се организираме сами. Наемаме колони, усилватели и плейъри и се наслаждаваме на любимата си музика. Така си празнувах последните два рождени дни. Миналата година направихме парти на поляна край Панчарево, а тази - на хижа Кумата на Витоша. Имаме приятел, който готви страхотно, както и един майстор на индийски чай.

Сутрин, когато купонът е на приключване, си правим закуска на тревата и след това задължително обираме всички фасове и други боклуци. Тези събирания ми дават импулс и сила да се боря със сивотата наоколо", обяснява Съни. Нейната последна мечта е да отиде в Япония. "Там българите се приемат като човешки същества, а не като цигани, за каквито ни имат в Европа. В Япония съм сигурна, че ще мога да упражнявам професията си на художник, защото е на почит.

Тук не виждам перспектива за себе си. Когато предложа картините си на някоя галерия, винаги ми отказват, били прекалено абстрактни. Вярвам, че до 4-5 години ще успея. Като начало мисля да се запиша да уча японска филология", казва Съни. И продължава да прави своите магически огнени фигури, което сама определя като танц.
 
http://www.eva.bg/categories/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8-%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D1%84%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB/29-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-eva/6088-%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8,-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D0%BD.html

сряда, 7 декември 2011 г.

viDrop видео конвертор за Линукс и Windows!

viDrop видео конвертор за Линукс и Windows!

Posted By lokster On 1 декември 2010 @ 11:18 In Собствени проекти | 25 Comments

[1]

И така, най-накрая, след дълъг период на застой и няколко пренаписвания от нулата, най-накрая е готов!

За тези от вас, които не са запознати с viDrop, ще поясня – това е софтуер за конвертиране на видео, създаден от мен.
Първата му версия е от преди 3 години, беше създаден с AutoIt и имаше версия само за Windows. Това беше още преди времето на УСУ [2] :)

Ето някои от особеностите му:

  • базира се на mplayer/mencoder
  • поддържа много голям брой кодеци и файлови формати
  • може да „RIP“-ва DVD
  • може да „вгражда“ субтитри в картината (без проблеми с кирилица) – подходяща опция за преносими MP4 плеъри, които не поддържат субтитри (например широко разпространените у нас евтини плеъри от серията Diva FX и подобни)
  • поддръжка на пресети с предварително зададени настройки – с няколко натискания човек може да запамети любимите си настройки
  • може да прилага различни филтри – оразмеряване/отрязване, изостряна, замъгляване, deinterlace (подходящо при конвертиране на DVD)
  • напълно свободен лиценз (GNU GPL3)
  • многоплатформен – има версия за GNU/Linux и Windows
  • създаден е на Python и GTK

Текущата версия 0.6, няма нищо общо с версия 0.57.4 – тя е изцяло пренаписана на Python. Тя е тази, която е многоплатформена.
Все още обаче Windows версията на 0.6 не е готова (не е пакетирана подходящо), така че ще мине известно време докато се появи и тя.

От версия 0.6.2, viDrop има и „прост“ интерфейс (който се пуска по подразбиране).
Ето как изглежда:

[3]

Работата с този интерфейс е пределно проста – избирате видео файл, избирате субтитри (ако не се засекат автоматично), избирате пресет с предварителни настройки за устройството, за което конвертирате видео, и накрая щракате бутона „Конвертиране“.
Ако пък желаете по-голям контрол, щракнете „Разширени настройки“. Тогава се пуска добре познатият интерфейс на viDrop:

[4]

[5]

За изтегляне са налични няколко варианта на viDrop:

За Linux:

  • deb: vidrop-0.6.7-all.deb [64КБ] [6] – подходяща за УСУ, Ubuntu, Debian и други подобни
  • tar.gz: vidrop-0.6.7.tar.gz [80КБ] [7] – подходяща за повечето Линукс дистрибуции – разархивирате файла и стартирате vidrop-simple.py (изисква инсталиран python-glade2, mplayer и mencoder)
  • debian хранилище – чрез хранилището на СКСС (по-долу):

Ако сте с УСУ, просто опреснете списъка с хранилищата, и си го инсталирайте от мениджъра на пакети Synaptic.
Ако сте с Ubuntu, може да го инсталирате като си добавите хранилището на СКСС. Това става като изпълните в терминал командите:

echo "deb http://download.learnfree.eu/repository/skss / #SKSS" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list wget http://download.learnfree.eu/repository/skss/repo.pub.asc -q -O- | sudo apt-key add - sudo apt-get update sudo apt-get install vidrop

Ако пък не ви се занимава с хранилища, направо изтеглете и инсталирайте deb пакета.

След това може да си пуснете viDrop от менюто Програми – Звук и видео – Видео конвертор (viDrop)

За Windows XP, 2000, 2003, Vista, 7:

След инсталацията под Windows, се стартира от Start -> Programs -> viDrop -> viDrop

Сорс код:

Имайте предвид че не всички пресети са тествани (тъй като нямам на какво да ги тествам), така че очаквам обратна връзка от страна на потребителите за да подобря пресетите и да добавям още.
Ако успеете с дадени настройки да си конвертирате успешно видео за определено устройство, непременно ми пратете пресета – ще го включа ведната във viDrop.
Също така, може да се натъкнете и на бъгове – такива съм сигурен че има :) Ако откриете някаква нередност – пишете ми за да я оправя.

За съжаление все още няма никакво ръководство за използване на viDrop, но мисля че съвсем скоро ще напиша.
Ще дам малък пример – да речем че имате телефон с Android и искате да конвертирате филм със субтитри, така че да го гледате на телефона.
За целта си пускате viDrop, и в полето „Видео:“ избирате входния видео файл. След като го изберете, viDrop ще опита да засече автоматично субтитрите му, и да ги отвори в полето „Субтитри:“.
Ако не успее, може ръчно да си ги изберете от там.
След това, в падащия списък „Пресет:“ избирате „Generic Android Phone“.
В „Запазване в:“ изберете папката, в която желаете да се запази резултатния файл. По подразбиране е същата папка като входния файл (може да не я променяте – файла ще се казва еди-какво-си_converted.mp4)
Ако искате да тествате качеството с избрания персет, щракнете бутона „Преглед“. Това ще конвертира 15 секунди от видеото и ще ви го покаже как изглежда.
Ако пък сте сигурни в резултата, направо щракнете „Конвертиране“, и изчакайте процеса да свърши.

Може да си припомните как изглеждаше първата версия на viDrop в статията За притежателите на DIVA FX-** MP4 плеъри [10]
„Старата“ версия пък (тази, писана на AutoIt само за Windows), може да изтеглите от тук (ако предпочитате нея): vidrop-0.57.4-install.msi [11] [11.8МБ]


Article printed from Свободна Култура и Свободен Софтуер: http://skss.learnfree.eu

URL to article: http://skss.learnfree.eu/archives/2435

URLs in this post:

[1] Image: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2010/12/vidrop-logo.png

[2] УСУ: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://learnfree.eu/

[3] Image: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2010/12/viDrop-видео-конвертор-0.png

[4] Image: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2010/12/viDrop-Видео-конвертор-1.png

[5] Image: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2010/12/viDrop-Видео-конвертор-2.png

[6] vidrop-0.6.7-all.deb [64КБ]: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://download.learnfree.eu/repository/skss/vidrop-0.6.7-all.deb

[7] vidrop-0.6.7.tar.gz [80КБ]: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://download.learnfree.eu/vidrop/vidrop-0.6.7-linux.tar.gz

[8] viDrop-0.6.7-installer.exe: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://download.learnfree.eu/vidrop/viDrop-0.6.7-installer.exe

[9] https://code.launchpad.net/~skss/+junk/vidrop: http://skss.learnfree.euhttp://skss.learnfree.eu/go.php?https://code.launchpad.net/~skss/+junk/vidrop

[10] За притежателите на DIVA FX-** MP4 плеъри: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://skss.learnfree.eu/archives/64

[11] vidrop-0.57.4-install.msi: http://skss.learnfree.eu/go.php?http://learnfree.eu/download/vidrop/vidrop-0.57.4-install.msi

източник:

http://skss.learnfree.eu/archives/2435

понеделник, 5 декември 2011 г.

Под капака на Apple iPad 2

Най-сетне феновете на iPad могат да закупят дългоочаквания наследник на култовия таблет iPad – iPad 2. Всеки е виждал снимки на устройството от вън и е прочел техническите му параметри, но какво всъщност има под капака? Благодарение на iFixit можем да надникнем в архитектурата на iPad 2 и да се запознаем с неговите компоненти.

След отстраняването на капака на iPad 2, може да се потвърди, че той наистина използва 512 MB RAM, А5 двуядрен процесор, и IPS капацитивен дисплей с размер 9,7″. Батерията е 25Whr, което я прави само с 1Whr по силна от тази на първото поколение iPad. Ето и малко снимки от процеса на разглобяването му.

Обект на „вандализма“ е Apple iPad 2 – 16G:

източник:

http://myebook.bg/?p=1483