събота, 16 февруари 2013 г.

ТЕСТ на Asus VivoBook S200: минилаптоп със сензорен екран

Windows 8 раздвижи технологичния пазар. Появиха се нови правила, според които всички бъдещи ултрабуци (базирани на процесори Intel Haswell) трябва да разполагат със сензорен екран, за да се улесни работата под Windows 8, но и за да не се объркват потребителите кой модел е тъчскрийн и кой - без. Благодарение на Asus, се появи и нова категория компютри: минилаптопи, въпреки че това наименование не е официално, а просто ориентировъчно за този тип продукти. За да се ориентираме що е това минилаптоп, нека разгледаме VivoBook S200 - типичен представител.


Нещо като ултрабук, но не съвсем...

Ако не измерите и не претеглите този мини-лаптоп, твърде възможно е да го объркате с ултрабук. И то не само на пръв поглед. По габарити, но и като дизайн, S200 спокойно може да мине за ултрабук, та дори и за по-малките от тях - което се дължи на 11.6-инчовия дисплей, профила от 20.4 мм и теглото под 1.4 кг. Изработката на корпуса в по-голямата част е от алуминий, което придава стилен и луксозен облик на машината. Само в долната част и за един елемент от горната част на капака е използвана пластмаса - решението е умишлено: заради по-доброто охлаждане и за по-безшумно затваряне на лаптопа.

Отличен дисплей и прилична батерия

След като отворите капака, ще се огледате в гланцовия дисплей с капацитивни мултитъч възможности. Това не е единственото му достойнство - той разполага и с напълно задоволителната HD резолюция (1366x768 пиксела) въпреки малкия си размер. Основният хардуер включва процесор Intel Pentium 987 с честота 1.50 GHz, 4 GB оперативна памет и 320 GB твърд диск. Разбира се, това беше тестовият модел, който получихме в редакцията, иначе на пазара се предлагат и по-мощни решения, например съчетаващи 500 GB HDD със SSD. От батерията не може да се очакват чудеса - все пак това не е ултрабук. И все пак дори при умерено силно натоварване можете да разчитате на автономия за около 2:30 часа.

Относно Windows 8 и отвъд

С такива технически характеристики едва ли е изненада, че чистият Windows 8 върви без видимо забавяне. Същото може да се каже и за повечето програми за ежедневна употреба. Но, може би е излишно да се подчертава, ако работите с тежък софтуер за обработка на графика и видео, това не е вашият лаптоп. VivoBook S200 е бюджетно решение, така че срещу трицифрената сума, срещу която можете да го вземете, не може да се очаква повече, отколкото се предлага. А то не е малко.
Този мини-лаптоп безпроблемно ще се справи с ежедневните задачи на всеки член от семейството, изглежда прекрасно и е удобен за носене на път. Вградените говорители SonicMaster осигуряват много по-чист и мощен звук от очакваното за машина с такива умалени габарити. Ще откриете и пълен набор от интерфейси - USB 2.0 и 3.0, HDMI, LAN - както и система за заключване Kensington Lock. Липсва оптично устройство, което може да ви затрудни при евентуално преинсталирането на операционната система, но така или иначе май е дошло времето, когато трябва да се преориентираме към клауд услугите и да се доверим изцяло на флаш паметите.

Технически данни:

Екран: 11.6" (1366x768 пиксела), сензорен;
Процесор: Intel Pentium 987 (1.50 GHz, 2MB);
Оперативна памет: 4 GB DDR3, 1333 MHz;
Видеокарта: Intel HD Graphics;
Твърд диск: 320GB HDD Seagate Momentus (5400 rpm);
Връзки и комуникации: Wi-Fi b/g/n/, Bluetooth 4.0, Ethernet LAN, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, VGA, HD уебкамера, четец на карти памет;
Батерия: 2-клетъчна (5136 mAh)
МНЕНИЕ: VivoBook S200 е много добра и достъпна алтернатива на ултрабуците, като има някои екстри, които тепърва ще стават задължителни - капацитивен екран.
източник:http://hicomm.bg/revu-na-produkti/asus-vivo-book-s200-mini-laptop-sys-senzoren-ekran.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар