петък, 22 февруари 2013 г.

Джордж Вашингтон

01 – Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон
(1732-1799)

Джордж Вашингтон
Джордж Вашингтон - снимка Уикипедия

Джордж Вашингтон (George Washington) е американски политик и генерал, главнокомандващ на Континенталната армия по време на войната за независимост (1775-1783) и председател на Конституционния конвент (1787). Той е първият президент на Съединените щати (1789-1797). Признат е за една от най-значимите личности в американската история.
Роден е на 22 февруари 1732 година в Поупс Крийк, Пленшън, на юг от Колониал Бийч е Уестморлънд, Вирджиния. Баща му, Августин Вашингтон, за първи път е бил женен за Джанет Бътлър, която умира през 1729 година и от този брак има три деца. През 1731 се жени за Мери Бол. Раждат им се няколко деца, от които Джордж Вашингтон е първото. Според някои от последните открития на биографите, той е роден в Ричмънд. Баща му умира при пожар в техния дом, когато Джордж е 8-годишен.
Получава основното си образование в Уилямсбърг. Проявява забележителни качества като математик. Учи за топограф в колежа „Уилям и Мери“. През 1751 година Джордж и Лорънс посещават Барбадос с надеждата, че тропическият климат ще окаже благоприятно въздействие върху здравето им. По време на пътуването Вашингтон се разболява от шарка и болестта оставя белези по лицето му.
Много важно влияние върху неговия живот оказва запознанството му със Сали Кери Феърфакс, дъщеря на богат земевладелец. Тя се превръща в негова много близка приятелка и остава такава за цял живот. Помага му да получи познания в областта на хуманитарните науки и философията. През 1752 година Лорънс се жени за сестрата на Сали, Ан. Но само няколко месеца по-късно той умира от туберкулоза. След смъртта му Джордж Вашингтон се сближава още повече със Сали. През следващите повече от 20 години те имат богата кореспонденция, за което обаче няма подробна информация, тъй като Вашингтон изгарял всички писма след прочитането им, за да се предпази от клюки и спекулации. Кореспонденцията им е продължила до 1773 година, когато се срещат за последен път преди Сали да напусне Америка, премествайки се в Англия.
На 4 февруари 1752 година Джордж Вашингтон е положен за франкомасон във Фредериксбърг. След смъртта на своя брат Лорънс, наследява имението Маунт Върнън в окръга Феърфакс. През същата година Франция окупира Охайо и има претенции към Вирджиния. Две години по-късно Вашингтон е полковник в Първи вирджински полк и води мисия в Охайо. В засада убива десет човека. Построява укреплението Форт Несесити, но след това капитулира и се предава на френските части. Освободен е при условието да не се връща в Охайо в продължение най-малко на една година. На следващата година той се включва в експедицията Брадок, която е опит на британската армия да си възвърне Охайо, но завършва с неуспех. През 1758 участва в друга експедиция, този път на генерал Джон Форбс срещу французите. След това подава оставка от длъжността си. На 6 януари той се жени за богатата вдовица на Даниел Паркър Кустис, Марта Дендридж Кустис. Осиновява двете й деца, но двойката никога не е имала свои.
През 1787 Джордж Вашингтон председателства Конституционния конвент във Филаделфия. Първите президентски избори в Съединените щати се провеждат на 4 февруари 1789 година. Всеки щат сам решава как да бъдат избрани делегатите, които ще изберат бъдещия президент. Вашингтон става единственият президент, който е бил единодушно избран. Факт, който се повтаря и при избора му за втори мандат през 1792. Вицепрезидент става Джон Адамс.
Джордж Вашингтон се е отличавал с изключителна скромност. Когато Джон Адамс го предлага пред Конгреса за генерал-майор и ръководител на Континенталната армия, той напуска залата, за да позволи на всички, които не са съгласни с предложението да се изкажат свободно. Когато по-късно приема постовете, заявява че се чувства недостоен за тях. Вашингтон никога не е стремял към повече власт, отколкото му е била необходима и е успял да остане извън всякакви интриги. Не е допускал получаването на постове по роднинска и приятелска линия. Трудно се съгласява да приеме втори президентски мандат, а колкото до третия – категорично отказва. Предава президентската власт на Джон Адамс. Посмъртно е наречен „баща на държавата“ и е смятан за една от най-значимите фигури сред основателите на Съедините щати.
Джордж Вашингтон е единственият президент с военен чин, който след като напуска президентския пост, се завръща в армията. Посмъртно е произведен в „генерал на армията“ и е обявен за единственият и най-висш военен в историята на САЩ. Като личност Вашингтон е бил много честен и със силно развито чувство за дълг и патриотизъм. Отличавал се е със смелост и прозорливост и е ръководил американската армия през осем много трудни години на лишения. През целия си живот е имал проблеми със зъбите. От 22-годишна възраст е започал да губи поне по един зъб годишно. За да облекчи силните болки, редовно е употребявал марихуана. В своя дневник той описва опита си за селектиране на канабис.
След приключването на втория президентски мандат през март 1797 година Вашингтон се завръща в Маунт Върнън. На следващата година е назначен за генерал-майор в американската армия, но не изпълнява активна служба. Воден е като пенсиониран генерал-лейтенант. Открива голяма дестилерия, в която произвежда различни видове алкохол. През 1798 Джон Адамс го прави генерал-лейтенант. В продължение на няколко месеца той се посвещава на офицерския корпус, но след това отхвърля предложението. На 12 декември през следващата година получава бактериална инфекция и се задушава в резултат на вътрешен отток на гърлото. Умира на 14 декември 1799 година в дома си. Според съвременните изследователи е починал от остра стрептококова инфекция на гърлото. Погребан е според правилата на франкомасонството в семейната гробница в Маунт Върнън. След смъртта му неговата съпруга изгаря цялата съществуваща кореспонденция.
източник:линк

Няма коментари:

Публикуване на коментар