петък, 2 януари 2015 г.

Идват безпилотните камиони

Идват безпилотните камиони


Идват безпилотните камиони

Армията на САЩ успешно проведе първи тестове в реална обстановка на камиони без водач. Този проект е осъществен съвместно с компанията Oshkosh и според плановете през 2015 година една трета част от военния транспорт на САЩ ще се движи без шофьор на борда на превозното средство.
 
Автономните тежкотоварни автомобили на Oshkosh са оборудвани с технологията Terramax - сложна система, съчетаваща в себе си датчици и радари. За разлика от безпилотните автомобили, тествани от Google, тези на Oshkosh не зависят от данните на системата GPS.
 
Военните контролират камионите чрез т.нар. дистанционни водачи - хора, позиционирани на безопасно място пред монитори, които в случай на необходимост могат да коригират треакторията на превозното средство. На монитора се получава цялата нужна информация за обкръжаващата среда.
 
На този етап военните не смятат да се отказват от дистанционните водачи. Terramax все още не е достатъчно съвършена, за да може да реагира на непредвидени ситуации, които постоянно възникват в районите на военни действия. Системата може да се монтира на всяко превозно средство и то да се управлява дистанционно с помощта на джойстик.
 

Е новината е вече остаряла, но аз сега я откривам Не е толкова лесно да си в крак със всичко ново.Какво ли ни очаква в бъдеще? Може би неща, които не сме и сънували.Замисляли ли сте се че все повече ставаме зависими от технологиите.Да.Аз не смятам че това ще ни доведе до нещо добро.Всеки се взира в екрана на телефона си дори когато пресича улицата.Нормално ли е това?
Технологиите са създадени за да ни помагат в ежедневието а не да ни обсебват.Все по привлекатекни са и е трудно да се устои на всичко, което ни обкръжава.Какво мислите по въпроса?