неделя, 30 декември 2012 г.

Конвертирайте вашите грамофонни плочи и магнетофонни записи

Конвертирайте вашите грамофонни плочи и магнетофонни записи 15.7.2008



В днешното време на Blu-ray плейъри, цифрови видеорекордери и iPod плейъри ни е трудно да повярваме, че някога сме използвали VHS видеокасети, за да гледаме видео, и аудиокасети, за да слушаме музика. Чудно ли е тогава, че всички тези касети с видео- и аудио- записи често пъти си седят натъпкани в кутии от обувки в някой килер? Но всички ние си имаме спомени – например видеозаписът от сватбата на VHS касета, „Белият албум“ на Beatles на грамофонна плоча или записът на Grateful Dead на касетка. Тези записи имат най-вече сантиментална стойност за вас, така че са ценни, въпреки че са на вече неизползвани информационни носители.
За щастие не е толкова късно да вдъхнете нов живот на старото съдържание, да го освободите от оковите на аналоговия запис и да го направите част от вашия цифров свят. Можете да конвертирате дългосвирещи грамофонни плочи, малки грамофонни плочи и аудиокасети в MP3 файлове, готови за използване на IPod, и да прехвърлите VHS касетите на DVD. Може да се наложи да инвестирате малко пари в хардуер, за да извършите прехода, но поне ще сте спокойни, че видеозаписът от сватбата ви ще оцелее още десетки години – или поне докато днешните информационни носители остареят. – Рик Бройда
Прехвърляне на магнетофонни записи на MP3 файлове
Някои дори не предполагат, че музиката, записана на аудиокасети, си заслужава да се възстановява. Но как стои въпросът с някои стари аудиокниги, лични записи и стари нелегални песни?
  
1 СЪЖИВЕТЕ СВОИТЕ АУДИОКАСЕТИ
Намерете вашия стар уокмен или магнетофон. Последният би трябвало да има line-level изход, така че да нямате нужда от предусилвател или рисивър. Свържете вашия плейър към звукова карта или към USB устройство за снемане на аудио, като ADS Instant Music. Ако имате портативен касетофон, намерете министерео кабел; за магнетофон ще ви свърши работа и един кабел министерео RCA.

2 ИНСТАЛИРАЙТЕ AUDACITY

След като хвърлихте мост над пропастта между грамофона/ магнетофона и персоналния компютър, ще ви е нужен софтуер за „снемане” (rip) на музиката от вашите стари носители. Не търсете друго освен любимата ми програма с открит изходен код Audacity 1.3, която позволява да записвате аудио от всеки източник, да редактирате песните и да превръщате резултатите в MP3 файлове. Тя се предлага във версии за системи с Windows, Mac и Linux; постарайте се обаче да изтеглите (разкомпресирате) допълнителния модул за кодиране LAME, който е необходим за създаване на MP3 файловете. Ако имате нужда от програма, която да е малко по-лесна за ползване и да може да премахва пуканията при грамофонните плочи и други дефекти в звука, опитайте с някой комерсиален инструмент за редактиране, като Magix Audio Cleaning Lab 12.
 
3 СНЕМЕТЕ АУДИОЗАПИСИТЕ Стартирайте Audacity и преминете направо в прозореца Preferences (предпочитани, Ctrl-P). В секцията Recording изберете вход на устройство, който да съответства на вашата връзка (звукова карта, Instant Music или нещо друго). След това щракнете върху Audio Files в менюто отляво, после върху бутона Find Library (намери библиотека). Преминете в папката на вашия твърд диск, в която разкомпресирахте LAME (lame_enc.dll), щракнете върху файла и след това върху OK. Сега му е времето да запишете вашата музика – процес, който е сравнително прост, но доста продължителен, така че ни е трудно да го опишем тук. Накратко, трябва да щракнете върху бутона Record, да пуснете магнетофонния запис, да го изчакате да свърши и след това да разделите записа на песни. Когато свършите, експортирайте песните като MP3 файлове и ги добавете към вашата музикална библиотека.
 
КОНВЕРТИРАНЕ НА VHS ВИДЕОЗАПИСИ В DVD За да превърнете старите си видеозаписи на касети в блестящи нови DVD записи, са необходими две неща: видеокасетофон и аналогово-цифров преобразувател.

1 Видеокасетофонът, който трябва да стане част от този проект, трябва да може лесно да се намери: изровете вашия стар в мазето или купете на старо някой употребяван. Що се отнася до конвертора, на нас ни провървя с Dazzle DVD Recorder.
 
2 След като инсталирате софтуера, просто свържете видеокасетофона с Dazzle, след което включете последния в USB порта. Софтуерът ще ви разходи през всяка стъпка на копиране на вашата видеокасета, създаване на DVD меню и след това запис на DVD. Имайте предвид, че вероятно няма да можете да прехвърлите комерсиални филми, тъй като и днес те са също толкова защитени срещу копиране, колкото бяха преди десет години. Но можете да използвате комплекта Dazzle с други аналогови източници на аналогов запис, като видеокамери, които работят с касети VHS-C или Hi-8.
Конвертиране на грамофонни плочи в MP3 файлове
Грамофонните плочи са забавни и интересни за слушане, но те са остарели с поне две поколения от днешното ниво на технологията на аудиозапис. Защо да не конвертирате всичките песни, затворени в цели килограми пластмаса, в цифрово аудио, съхранявано на едно-единствено устройство, което тежи по-малко от 30 г?
 
1 Готови ли сте да вдъхнете нов живот на старите си албуми на Foreigner, които пазите на грамофонни плочи? Стига вашите стари грамофонни плочи да не са изкривени или прекалено надраскани, те би трябвало да звучат също така добре, както ги помните – но при условие че имате грамофон. Ще ви трябва и стереорисивър или поне предусилвател – нещо, което да усили слабия изходен сигнал на грамофона.

2 След това се насочете към магазина и купете кабел, за да свържете рисивъра или предусилвателя с входния жак (linein) на звуковата карта на вашия компютър. Любители на музиката, внимание: звуковите карти на персоналните компютри могат да внесат нежелан шум във вашия запис, затова е добре да надградите до USB устройство за снемане на звук, като ADS Instant Music. Или пък защо не убиете два заека с един куршум: с устройството ART USBPhonoplus V2, което обединява предусилвател и USB интерфейс.
 
3 Ако всичко казано по-горе ви стресира и ви се струва непосилно, можете да си купите грамофон, направен специално за целта: конвертиране на грамофонни плочи в MP3 файлове – като Ion TTUSB. Той се включва направо в USB порта на вашия компютър и притежава стереовход, така че с него можете да снемате песни и от аудиокасети и други източници.
 
източник:http://sagabg.net/PCMagazine/article-155.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар