събота, 8 декември 2012 г.

Какво е Рейки и как ни помага

Според определението Рейки е универсална енергия, която се намира навсякъде около нас и е пропита във всичко. Сега ще ви разкажа за един вид енергия, до който съм се докоснал лично, и от който специално аз съм видял много позитиви. Ще разгледаме какви ползи от Рейки бихте имали и вие.
Какво е Рейки и как ни помагаНай-вероятно за определена група от четящите тук всички истории за различните видове енергии – какво представляват и как действат – звучат като ала-бала. Напълно ви подкрепям. Аз също смятам, че човек трябва да тества нещата и да ги изпитва посредством личния си опит, а не да вярва безрезервно на всичко, което е чул или прочел.

Рейки - същност и произход

Рейки е името на енергията, Рейки е и името на терапията. Когато получаваме Рейки, енергията стимулира духа и тялото ни в посока Баланс и Хармония. Корените на Рейки се намират в Тибет, но за първи път е канализирана от японеца Микао Усуи и благодарение на него и неговите последователи достига днес и до нас.

За какво помага Рейки

Както вече написах – Рейки енергията ни стимулира и бута в посока Баланс. Какво е Баланс ли? Когато сме щастливи, спокойни, здрави, обичаме и се развиваме, тогава имаме Баланс. Всяко състояние, различно от това, означава, че сме излезли от линията на Баланса и че някъде имаме недостиг на енергия. Симптомите за това мога да бъдат различни – болест, твърде много стрес, контузия, депресия и т.н. По-нататък ще разкажа по-подробно за различни случаи от практиката ми, затова продължавайте да четете.

Как даваме Рейки

Традиционната Рейки система има три нива. В първо ниво можем да даваме Рейки единствено контактно – т.е. като поставим ръцете си върху друг човек, върху себе си или върху неодушевен предмет. Във второ ниво можем да пращаме Рейки от разстояние. В трето ниво (мастърското ниво) можем да инициираме други хора в Рейки.

Как се става Рейки

За да стане човек Рейки канал, е необходимо първо да бъде иницииран. Т.е. трябва първо да му бъде отворен определен енергиен канал, посредством който да провежда Рейки енергията. Пиша "Рейки канал" и "провежда", понеже човек не борави директно с Рейки енергията, а просто е неин канал и я провежда. Или с други думи – когато реши да дава Рейки (и ако става въпрос за друг човек – когато получи позволение от него за това), просто поставя ръцете си върху човека (или предмета), на който решил да дава Рейки и позволява на енергията да протече.
Започна ли да ви писва от истории за неща, които не могат да бъдат пипнати? Още малко и започваме с историите от практиката.

Всеки ли може да стане Рейки?

Теоретично – да. На практика Рейки може да стане само този, който наистина иска да стане Рейки, както и е достигнал определено ниво на развитие. Имам познати (между тях и психолог), които казват: "Давали са ми Рейки, много приятно, определено работи, но все още не се чувствам готов да се инициирам и аз".
От друга страна, Рейки мастърката, която ме инициира, сподели следното: „Дори човек да твърди, че иска да стане Рейки, ако не е готов – ще се случи така, че няма да се инициира (няма да дойде, нещо ще му попречи, ще се откаже)". В моят случай стана така, че преди Рейки един приятел беше много навит да дойде и да се иниицира, но… предната вечер ми се обади и ми каза, че се отказва.
На самата инициация администраторката, която организираше събитието, разказа, че имала доста случаи с хора, които се записвали вече за четвърти-пети път и още не били дошли да се инициират. Разбира се, няма как да знаем със сигурност дали в случая просто не става въпрос за едни от най-несериозните хора на света, или наистина просто още не им е дошло времето за Рейки.

Няколко случая от практиката

Най-после стигнахме и дотук...

Рамото на Венци

Сигурен съм, че повече от вас познават Венци от форума на BB-Team. Предполагам повечето от вас знаят, че Венци прави доста изродски тренировки. Аз поне го знам, понеже по едно време тренираше в нашата зала и мяташе пот и щанги наляво-надясно.
Та, идва въпросната дама един ден и е гневна, че рамото я боли от яката тренировка предния ден. Ядосва се, че това щяло да й пречи да си направи днешния комплекс.
Попитах я дали има свободни петнадесетина минути и дали иска да й направя Рейки. Отговори утвърдително и на двата въпроса. Накарах я да седне и поставих ръцете си на болящото рамо.
Те, разбира се, се нагряха доста бързо (което се случва доста често при Рейки, но не винаги). След 2-3 мин видимо се отпусна. След 15-тина минути отстраних ръцете си и я оставих да раздвижи рамото си. Тя го развъртя напред-назад и с изненада установи, че болката е изчезнала. След това направи поредната си изтощителна тренировка.

От болните колене до Непал

Ники е катерач и алпинист. Дойде при нас месец и половина преди началото на експедиция до един шестхилядник (връх в Непал), в която искаше да участва, но се чудеше. Чудеше се, защото беше диагностициран с "дегенеративен синдром на менискуса". Съответно коленете го боляха през по-голямата част от времето, а да катериш връх с колене в подобно състояние определено не е добра идея.
След първото цялостно Рейки, което Дени му направи, коленете спряха да го болят без наличието на по-сериозен външен стимул. Т.е., боляха го само при клекове и напади, при ходене и стоене прав болката беше изчезнала.
След това и Сашо се зае с него тренировъчно. Там беше установено, че причините за болките бяха лоша биомехника на клякащите и нападащите движения (основни не само в алпинизма, но в ежедневието ни), мускулни дисбаланси и мускулна стегнатост на вътрешната част на бедрото.
Сашо се зае да премахне причината посредством тренировъчни методи. Дени се зае да помогне на коляното да се възстанови по-бързо (т.е. след като вече няма причина или се работи за отстраняването й) посредством Рейки.
Накратко – коляното на Ники се възстанови напълно до началото на експедицията, съответно той замина. Наскоро прати съобщение, че са покорили върха и го очакваме всеки момент да се прибере и да разказва. Проблеми с коляното по време на експедицията не е имал. Ако ви интересува – може да прочетете историята по-подробно описана тук.

Как може да ни помогне Рейки?

Рейки има множество приложения, но предвид специфичната читателска аудитория съм подбрал и съответните примери, които дадох по-горе. Или с други думи – Рейки може да ни помогне да се възстановим по-бързо от контузии. А за какво ни пречат и ни ограничават контузиите:
  • пречат ни да тренираме за сила
  • пречат ни да тренираме за маса 
  • пречат ни да тренираме за сваляне на мазнини
Как по-точно? Проблемите с коленете могат да осуетят или поне силно да ограничат тренировките ни за сила и маса на краката.
Проблемите с раменете могат да ни попречат при тренировки за ръце, рамене, гърди, гръб трапец и прочие мускули в областта (зависи от вида контузия, разбира се). Не че не можем да качваме сила, маса и да сваляме мазнини, докато сме контузени, просто... ами по-лесно е, като не сме.

Рейки ли е най-добрият начин за възстановяване?

Не, разбира се - има множество добри начини - физиотерапия, мануална терапия и т.н., като всеки от тях е по-подходящ в дадена ситуация и по-малко подходящ в друга. Рейки просто стимулира организма да се възстанови по-бързо. Разбира се, твърде е възможно Рейки да не бъде достатъчно.

А какво казва медицината по въпроса?

По въпроса медицината казва следното - използва се още от преди 2000-ната година в не една и две американски болници като допълнение към конвенционалната медицина. Прилага се основно като средство, което помага на болните и оперираните да се възстановят по-бързо.
Това, разбира се, не се е случило просто ей-така. Както знаем, нещо се допуска в света на лекарите едва след редица сериозни изследвания и след като е преминало проверка в практиката.
Във въпросния случай практиката с Рейки като допълнение към медицината показва следните неща:
  • понижаване нивата на стрес
  • понижаване нивата на болка
  • ускорено възстановяване
  • понижаване нуждата от болкоуспокояващи след операция
  • понижаване на диастолното кръвно налягане (при завишено такова)
Рейки кабинети към болниците има не само в САЩ, но и в някои болници в Западна Европа.

В заключение

В заключението ще се върнем към началото на статията - бъдете скептично настроени, но не се ограничавайте. Преди всичко обаче - доверявайте се единствено и само на собствения си опит.
Ако дадено нещо ви се отразява добре - правете го. Ако не ви се отразява добре или не усещате разлика - престанете да го правите. Каквото и да става - мислете с главата си и обръщайте внимание на субективните си усещания.
Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар