събота, 27 април 2013 г.

Вредата от мобилните телефони е научно доказана

 В началото на 2009 година силно впечатление на международната общност направиха обявените категорични доказателства за вредите от мобилните телефони и антените за тях. Последваха бързи препоръки във връзка с това от здравните власти в Германия, Франция, Швейцария, Гърция, Израел и други държави. В тях особено се настоява мобилните телефони да се използват по-рядко от децата.
     В най-новото предупреждение на германските здравни власти, които обсъждат забраната на мобилни телефони за деца до 10 г., се казва: да се води разговор по мобилен телефон до 1 минута. При по-дълъг се повишава температурата на мозъка; поне 40 минути пауза между два разговора по джиесем; след набиране на номера отдалечете мобилния телефон от главата си, защото в този миг излъчването е най-силно; не носете мобилен телефон до сърцето си и до половите органи, защото това води до сърдечно-съдови проблеми и стерилитет; за децата да се избират джиесеми с ниска стойност на SAR (погълната електромагнитна енергия).
     Експерти към Световната здравна организация в резултат на 10-годишни изследвания неотдавна са представили специален доклад. В него се казва, че ползването на мобилен телефон повече от 60 минути общо на ден до 10 години гарантира акустична неурома - рак на слуховия нерв, както и на ларинкса на слюнчените жлези. Това лъчение въздейства с малки дози, но дълго време върху ДНК и променя генетично клетките.
     Но най-силно впечатление прави категоричното предупреждение на д-р Вини Курана - Нобелов лауреат и водещ неврохирург и онколог от австралийската клиника "Мейо". В британския вестник "Индипендънт" той твърди, че мобилните телефони могат да убият много повече хора от тютюнопушенето или азбеста.
     Според него хората трябва колкото се може повече да избягват ползването на мобилни телефони. Той настоява производителите им да предприемат незабавни мерки за намаляване на радиацията.
     Резултатите от изследванията си д-р Курана е публикувал в сайт за мозъчна хирургия, а трудът му се разглежда за публикация в авторитетно професионално научно списание. Тези изводи прави на базата на анализ на над 100 изследвания върху ефекта от мобилните телефони.
     Те показват, че използването на мобилен телефон десет или повече години може да удвои опасността от рак на мозъка. Д-р Курана изтъква, че ако индустрията и властите не предприемат незабавно решителни мерки, случаите на злокачествени мозъчни тумори ще се увеличат в целия свят през следващите 10 години.
     Очаква се тази опасност да има много по-масови последици за здравето на хората от азбеста и тютюнопушенето. По най-нови данни около 5 млн. пушачи умират в света годишно.
     Асоциацията на мобилните оператори във Великобритания реагира критично на тези твърдения по обясними комерсиални причини. Представители на тази асоциация посочват, че изследването на д-р Курана не е балансиран анализ на всички публикувани трудове и противоречи на изводи на някои експерти от Световната здравна организация и на над 30 независими научни изследвания.
     Същевременно се оказва, че вредата от мобилните телефони не е само за здравето. Според някои американски експерти именно с помощта на най-съвършени мобилни телефони и компютри чрез интернет са извършени шокиращи вредни финансови шмекерии и спекулации спомогнали за сегашната тежка финансова и икономическа криза.
     И още нещо. От няколко години учени - специалисти по пчелите, а и авторитетни пчелари от различни страни доказват, че се забелязва небивала досега смъртност при пчелите и влошаване качеството на меда. Учени, заели се с разгадаването на този опасен феномен, са установили, че за него са виновни мобилните телефони.
     Изследователи от немския научен център "Ландау" изненадващо са установили, че електромагнитното излъчване на джиесемите и антените, предаващи и приемащи техните сигнали, разрушава естествения механизъм на ориентация в пчелния организъм. И пчелата, излетяла от кошера, не може да намери обратно пътя към дома.
     По Западното крайбрежие на САЩ вече са загинали 60 процента от пчелите, а на Източното - 70 процента. Масовата гибел на насекомите се наблюдава и в Европа, пострадали са Германия, Швейцария, Португалия, Италия, Гърция, а може би и други страни, за които няма данни от подобни проучвания.
     За вредите от антените за мобилни телефони напоследък също бяха обявени тревожни факти и изводи. Учени от университета в Технион, Израел, доказват, че лъчението от GSM-антените нахлуват в меките тъкани на тялото и се превръща в топлина. Телесната температура се повишава с до 3 градуса. В окото на човека тя предизвиква появата на мехурчета, които развиват катаракта (перде на окото).
     Окото на човека първо реагира на невидимите лъчения към тялото ни. И първо се уврежда. Израелски военни медици са установили, че операторите на радари много често страдат от катаракта. Понеже GSM-антените имат подобно излъчване, това предизвикало специално изследване в университета в Технион.
     "Продължителността на излъчването с високочестотни електромагнитни полета, подобни на тези при мобилните телефони, може да доведе до макро- и микроповреди на лещата на окото - твърди проф. д-р Леви Шахтер от Технион. - Облъчването е в малки дози, но постоянно и се натрупва в меките тъкани, като повишава температурата им. Именно тя провокира появата на катаракта на окото."
     В Гърция например вече са забранили монтиране на GSM-антени на разстояние по-малко от 300 м от болници, училища и детски градини. (Бел. ред. У нас обаче все още разрешената дистанция навсякъде е от 30 до 70 м.)
     Френски специалисти са установили, че вредните лъчения от мобилните телефони и антени за тях предизвикват по-голяма агресивност у хората и особено в подрастващите.
     Шведски експерти посочват, че всяка от тези антени има електромагнитно поле и хора, чийто жилища или офиси попадат в пресечните точки на тези полета и са с т.нар. свръхчувствителност (EHS), страдат от главоболие, слаба памет, сърцебиене и др. Има данни, че могат да се стимулират и други заболявания, включително ракови и Алцхаймер.

Бел. ред. Български експерти също предупреждават за горепосочените вреди и опасности. Неотдавна български медии съобщиха за служебен доклад до Министерството на здравеопазването за високата степен на риск от антени за мобилните телефони. Автори са проф. Любомир Иванов, доц. Татяна Иванова, доц. Божидар Тулевски и др. от Националния център за опазване на обществено здраве. От Европейския съюз изискват България да хармонизира стандартите си към тези т.нар. нейонизиращи лъчения.
източник:http://www.lechitel.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар